Ξενάγηση θαλάσσιου καγιάκ από τον φανατικό του είδους Δημήτρη Κόκκορη

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κόκκορη, για να μας δείξει μέσα από τη δική του ματιά πως βλέπει το θαλάσσιο καγιάκ.

Ένα ακόμη άρθρο από τη σειρά «Chasing the Greek Adventure», όπως παρουσιάζεται στο διαδικτυακό τόπο της Redbull, με την επιμέλεια του Γιάννη Κοτιλέα και της WayOut Adventures.

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κόκκορη, για να μας δείξει μέσα από τη δική του ματιά πως βλέπει το θαλάσσιο καγιάκ.

Διάβασε τις έξι ερωτήσεις που του κάναμε. 

"Παρατηρώντας μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για μια δραστηριότητα που μπορεί να μην είναι καινούργια στην Ελλάδα, είναι όμως ιδανική για όλους τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, δεν μπορούσα παρά να μιλήσω με τον φίλο και έναν από τους πρωτοπόρους τους είδους Δημήτρη Κόκκορη.

Εύκολο στην εκμάθηση, για όλες τις ηλικίες και επίπεδα, με πολλές δυνατότητες εξέλιξης και φυσικά στον κατάλληλο τόπο, αφού η χώρα μας ενδείκνυται για απολαυστικές "καγιακάδες", μας λέει ο Γιάννης Κοτιλέας.

Ήταν 4 ετών όταν ανέβηκε πρώτη φορά πάνω σε ένα παιδικό windsurf και φόρεσε πέδιλα του σκι στο βουνό. Συμμετείχε σε ομάδες στίβου, τένις, ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης και έγινε βασικό μέλος της πανεπιστημιακής ομάδας κολύμβησης και πόλο. Εκπαιδεύτηκε στις πολεμικές τέχνες, την ιππασία, την ελεύθερη πτώση, τις πρώτες βοήθειες σε ακραία περιβάλλοντα, έγινε γυμναστής aerobic και είναι πιστοποιημένος ναυαγοσώστης. Λατρεύει το alpine snowboard, τις καταδύσεις, την αναρρίχηση, το canyoning και την χειμερινή ορειβασία. Η δράση του, του χάρισε εκτός από γνώσεις, εμπειρίες, φιλίες και μαγικές στιγμές, δύσκολες καταστάσεις, ατυχήματα, τραυματισμούς, ακόμα και θανάτους. Όπως λέει και ο ίδιος, η Φύση είναι το μεγαλύτερο σχολείο.

Τον 2009 ήρθε σε πρώτη επαφή με το θαλάσσιο καγιάκ, κάνοντας τον γύρο της Λευκάδας. Αυτό το ταξίδι ήταν καθοριστικό για να λατρέψει το σπορ. Ίδρυσε την ομάδα περιπέτειας "Cannibals Adventure Team", με σκοπό να μεταδώσει σε όλο τον κόσμο την αγάπη του για τη φύση και το μικρόβιο της ασφαλούς ενασχόλησης και εκπαίδευσης στις υπαίθριες δραστηριότητες.

 

Έχεις ασχοληθεί με πολλά αθλήματα και σε ξηρά και σε θάλασσα. Ποιος θεωρείς ότι ήταν ο κυριότερος λόγος για να ασχοληθείς με το θαλάσσιο καγιάκ; Υπήρξε κάποιος μέντορας σου;

‘Ένας αγαπημένος φίλος, ο Βενιζέλος Παπαγιαννόπουλος ήθελε παρέα να κάνει τον γύρο της Λευκάδας. Δεν είχα ούτε καγιάκ, ούτε γνώσεις. Νοίκιασα ένα σκάφος και βασίστηκα μόνο επάνω στη εμπειρία μου στη θάλασσα. Θυμάμαι πόσο έντονα είχα βιώσει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας, της ησυχίας, της γαλήνης, της φυσικής "γείωσης", την τόσο όμορφη εναρμόνιση με το περιβάλλον, αλλά και την ένταση της περιπέτειας και την εξερεύνηση των προσωπικών μου ορίων. Ήταν σαν να βιώνω τα καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα σπορ ταυτόχρονα σε ένα."

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συνάντησες κατά την διάρκεια του δύσκολου εγχειρήματος να διασχίσεις κωπηλατώντας το Αιγαίο;

"Να διευκρινίσουμε ότι αυτό το ταξίδι έγινε με ένα ωκεανικό κωπηλατικό σκάφος (ocean rowboat) και όχι με θαλάσσιο καγιάκ. Η πρώτη πρακτική πρόκληση ήταν ότι θα τραβούσα κουπί και ότι θα έκανα ένα τέτοιο ταξίδι χωρίς στάσεις για αρκετές μέρες. Δεν ήξερα πώς να προετοιμαστώ. Πως ετοιμάζεις το σώμα να κωπηλατεί για 12 ώρες κάθε μέρα, σε δίωρες βάρδιες στα κουπιά, ενώ τις υπόλοιπες 2 ενδιάμεσες ώρες χρειάζεται να φας, , να πας τουαλέτα, να κάνεις τυχόν επισκευές και να κοιμηθείς; Τελικά όμως, όλα αυτά αποδείχτηκαν λιγότερο σημαντικά και από τη ναυτία που βίωσα τις 2 πρώτες μέρες.

Σκέφτεσαι στο μέλλον να πας ένα βήμα παραπάνω την ενασχόληση σου με το θαλάσσιο καγιάκ, επιχειρώντας να κατακτήσεις μια μεγαλύτερη πρόκληση;

"Η ανάγκη μου να ξεπεράσω τον ίδιο μου τον εαυτό, ο οποίος είναι ο πρώτος που προσπαθεί να με σταματήσει, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Το επόμενο βήμα είναι να διανύσω μια μεγάλη απόσταση με καγιάκ, πάνω από 120 ναυτικά μίλια. Θέλω να το δοκιμάσω συνεχόμενα, όπως θα το πήγαινε ένα πλοίο. Δύο εικοσιτετράωρα συνεχούς πορείας. Αν δεν βγει, τουλάχιστον θα λέω ότι το δοκίμασα. Θέλω να κωπηλατήσω και σε άλλες θάλασσες, να εξερευνήσω και άλλα μέρη." δηλώνει ο Δημήτρης.

Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η εξέλιξη της δραστηριότητας του θαλάσσιου καγιάκ στην χώρα μας; Υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξή του;

"Θα σου πω τι θα ήθελα. Θα ήθελα να βγαίνω στη θάλασσα και να βλέπω μικρούς και μεγάλους, να τραβούν κουπί και να απολαμβάνουν το σπορ. Να βγαίνουν βόλτα, να ταξιδεύουν, να εξερευνούν, να δημιουργούν νέες εμπειρίες ζωής. Η Ελλάδα να γίνει ένας κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός. Οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με το καγιάκ στην Ελλάδα να φροντίζουμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη του, την μεταξύ μας συνεννόηση και επικοινωνία, τον ευγενή ανταγωνισμό, και να καταλαβαίνουμε πως αν το πράγμα πάει καλά και συντονισμένα, όλοι έχουν να ωφεληθούν. Όχι σε μια Ελλάδα με "απαρχαιωμένα" θεσμικά κείμενα της νομοθεσίας που περιορίζουν την ανάπτυξη του, που ακόμα δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης και αξιολόγησης οδηγών θαλάσσιου καγιάκ, αλλά με ένα μοντέρνο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και προστασίας αντίστοιχων εταιρειών και κυρίως ένα Λιμενικό Σώμα που να μην υπολείπεται στις υποδομές και τις διαδικασίες διάσωσης για το συγκεκριμένο σπορ."

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί για πρώτη φορά με το θαλάσσιο καγιάκ; Υπάρχουν κάποια μυστικά;

"Πριν αγοράσεις, ενημερώσου πλήρως για τον εξοπλισμό που θα καλύψει τις ανάγκες σου, θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς αλλά και να νιώσεις ασφάλεια. Μη τσιγκουνευτείς ένα καλό κουπί. Θα σε προστατεύσει από τραυματισμούς, θα σου δώσει την κατάλληλη ώθηση και θα σε κάνει να το ευχαριστηθείς περισσότερο. Απαραίτητο το σωσίβιο, όσο εξαιρετικό κολύμπι κι αν γνωρίζεις. Παρακολούθησε μια σχολή θαλάσσιου καγιάκ. Να μάθεις τη σωστή κινησιολογία, την κατάλληλη χρήση του εξοπλισμού, βασικές αρχές ναυσιπλοΐας και κανόνες ασφαλείας. Είναι τέτοια η φύση αυτού του σπορ που εύκολα μας μαγεύει και μας παρασύρει να κάνουμε πράγματα, για τα οποία μπορεί να μην έχουμε την κατάλληλη υποδομή. Το μυστικό είναι ένα. Απόλαυσε το!"

 

Και μια απάντηση σου στην ερώτηση που διχάζει κόσμο. Βουνό ή θάλασσα;

"Δυσκολεύομαι να απαντήσω. Οι μεγάλες αγάπες δύσκολα μπαίνουν στο ζύγι."

Για όσους επιθυμούν να μυηθούν στον κόσμο του sea kayaking η Wayout Adventures διοργανώνει μοναδικές εξορμήσεις σε πανέμορφες τοποθεσίες της Ελλάδας.

Previous
Previous

Helmos Mountain Festival 2023

Next
Next

8 ερωτήσεις για τον παγκόσμιο πρωταθλητή MTB Marathon-MTB XCM, Περικλή Ηλία