8 ερωτήσεις για τον παγκόσμιο πρωταθλητή MTB Marathon-MTB XCM, Περικλή Ηλία

Αν το MTB θεωρείται extreme sport, τότε το ΜTB cross country marathon αποτελεί την επιτομή της δράσης. Λίγα λόγια από τον Έλληνα υπεραθλητή, Περικλή Ηλία.

Ένα ακόμη άρθρο από τη σειρά «Chasing the Greek Adventure», όπως παρουσιάζεται στο διαδικτυακό τόπο της Redbull, με την επιμέλεια της WayOut Adventures.

Αν το MTB θεωρείται extreme sport, τότε το ΜTB cross country marathon αποτελεί την επιτομή της δράσης.

Λίγα λόγια από τον Έλληνα αθλητή.

Ο Περικλής Ηλίας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26.06.1986 και κατοικεί στην Ελευσίνα.

 

''Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω εικόνες να βρίσκομαι έξω, στις αλάνες και να παίζω συνεχώς. Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκα με το τένις, άλλα γύρω στα 13 μου χρόνια μετά από έναν αγώνα ποδηλασίας πόλης που μου κέρδισε την καρδιά, έβγαλα το ποδηλατικό μου δελτίο, με το οποίο ταξιδεύουμε μαζί σε ολόκληρο τον κόσμο, τα τελευταία 20 χρόνια!''

 

Ακολουθώντας πάντα ένα πρόγραμμα με μεγάλη αφοσίωση, πίστη και πειθαρχία, ο Περικλής έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κερδίσει:

  • 15 Πρωταθλήματα Ελλάδος

  • 6 Βαλκανιάδες

  • Πάνω από 60 βάθρα σε διεθνείς αγώνες

  • Ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα

  • Συμμετοχή στο Λονδίνο 2012

  • Και αμέτρητα χιλιόμετρα πάνω στη σέλα.

 

Ελλάδα VS Εξωτερικό. Υπάρχει χάσμα επιπέδου MTB αγώνων; 

Το άθλημα του mountain bike στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη προοπτική διότι η χώρα μας έχει τεράστιο και πλούσιο ορεινό όγκο. Αγωνιστικά όμως, μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω και αυτό οφείλεται σε μια σειρά πραγμάτων και ενεργειών. Για να εξελιχθούμε χρειάζεται θέληση, χρόνος, υπομονή και αφοσίωση πράγματα τα οποία δεν τα βρίσκεις εύκολα στις μέρες μας. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στον αναπτυξιακό αθλητισμό και μέσα από εκεί θα βγουν και οι αυριανοί πρωταθλητές μας.

Στο εξωτερικό, οι αγώνες (σε ένα μεγάλο ποσοστό) είναι αρκετά καλά στημένοι, το budget είναι αρκετά υψηλό, ο κόσμος στον οποίο απευθύνονται είναι πολύ διαφορετικός και η στήριξη από το κράτος είναι μεγάλη. Οπότε η σύγκριση με την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αντικειμενική.

 

Αγώνα ποδηλασίας που θα ήθελες να δεις στην Ελλάδα;

Έχω τρέξει όλους τους σπουδαίους αγώνες στην Ελλάδα. Αυτό που θα ήθελα με όλη μου την καρδιά θα ήταν να τρέξω (και να κερδίσω χαχα) σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθωνίου στην χώρα μου. Να αναβιώσουμε τα συναισθήματα και τις στιγμές του παγκοσμίου της Γαλλίας το 2012.

 

Ανήκεις στην DMT racing team. Πως είναι η συνεργασία σας και το κλίμα μεταξύ σας; Λίγα λόγια για τον συναθλητή σου Tiago Ferreira (Red Bull Athlete).

DMT RACING TEAM... Πλέον είναι σαν οικογένεια, πάρα πολλά χρόνια μαζί, πολλά ταξίδια, αγωνιστικές εμπειρίες έσω και έξω με τις οποίες δένεσαι βαθιά.

Ο Tiago είναι ένας μεγάλος αθλητής με πάθος για αυτό που κάνει και μεγάλο "Μοτέρ" έτσι όπως λέμε εμείς στην γλώσσα μας. Το κλίμα που επικρατεί είναι αρκετά επαγγελματικό, ο καθένας δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Μεταξύ μας οι αθλητές είμαστε δεμένοι και περνάμε πολύ όμορφα.

 

Ποιά είναι τα συναισθήματά για τη νίκη σου στο παγκόσμιο και την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς;

Η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα είναι ότι πιο όμορφο μπορεί να ζήσει ένας αθλητής. Είναι μια μεγάλη γιορτή. Η ενέργεια που εκπέμπει αυτός ο θεσμός σε γεμίζει και σε κάνει πολύ πλούσιο άνθρωπο. Είναι όλο το ταξίδι που λένε...Το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Νιώθεις για λίγα δευτερόλεπτα ότι είσαι ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο και ο πιο ευτυχισμένος. ΣυναισθήματαΒγαίνει σαν το ηφαίστειο από μέσα σου κλάμα για να εκφράσεις το τι νιώθεις εκείνη την ώρα... Αργότερα όταν επιστρέψεις στην πραγματικότητα συνειδητοποιείς το τι γίνεται και το μυαλό σου αρχίζει να ελέγχει κάπως τα πράγματα.

 

Mountain bike ή road cycling;

Χάχα κρέμα η σοκολάτα; Δεν θα το μάθω ποτέ, μάλλον. Και για τα δύο τρέφω την ίδια αγάπη και νιώθω εξίσου δυνατός. Κάνοντας MTB είσαι πιο κοντά στη φύση και μπορείς να εξερευνήσεις τους απομονωμένους και κρυφούς θησαυρούς της. Είναι, επίσης πιο ασφαλές καθώς δεν ποδηλατείς δίπλα στα αμάξια και στην κίνηση. Τέλος στο MTB με μικρότερης διάρκειας προπόνηση φτιάχνεις γρηγορότερα τη φυσική σου κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, με το road cycling δεν χάνεις λεπτό από τον παλμό της πόλης, εξασκείς κατά πολύ την συναίσθησή σου και τα αντανακλαστικά σου.

 

Όνειρα και στόχοι για το αθλητικό σου μέλλον;

Επόμενος στόχος μου είναι η πρόκριση για το Τόκιο 2020 και σίγουρα η παρουσία μου σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις των σεζόν που ακολουθούν. Κάποιες από αυτές είναι: Ο γύρος της Θυσίας, MTB S2 Σπάρτη, XCO C1 Ισραήλ, Bike Odyssey Greece.

 

Σκέψεις που σε συντροφεύουν στις τεράστιες ποδηλατικές διαδρομές και σου δίνουν δύναμη για τον τερματισμό;

Αυτή είναι μια πολύ ωραία ερώτηση, αλλά κάθε φορά είναι και διαφορετικές οι σκέψεις. Κυρίως στους μεγάλους αγώνες, βλέπω εικόνες από το πόσο σκληρά έχω δουλέψει για να φτάσω εδώ που είμαι και συνεχίζω.

Η αγαπημένη σου διαδρομή-ποδηλατάδα σε Ελλάδα ή εξωτερικό;

Όσο κλισέ και να ακούγεται, αν έχω καλή παρέα και διάθεση η διαδρομή έρχεται δεύτερη. Ωστόσο, αν είχα να διαλέξω μια μοναδική διαδρομή που μου έμεινε αξέχαστη και θα ήθελα να ξαναδιασχίσω αυτή θα ήταν οι Δολομίτες. Ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο το αλπικό τοπίο και οι μυρωδιές του βουνού σε μαγεύουν.

 

Previous
Previous

Ξενάγηση θαλάσσιου καγιάκ από τον φανατικό του είδους Δημήτρη Κόκκορη

Next
Next

Μάνη στο Bucket list της Μαρίας Κόφου